Založ si blog

Keď je samovražda jediným riešením, ako sa vyhnúť trestu a hanbe

Dva dni pred koncom roka 2020 prestala plniť slovenské média pandémia koronavírusu, ale iná šokujúca udalosť. Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý bol vo väzbe kvôli vážnym obvineniam z korupcie, spáchal samovraždu. To okamžite spustilo mediálny záujem nielen o to, ako sa to mohlo stať, ale aj množstvo hoaxov, populizmu a demagógie zo strany politikov SMERu. Politikov, ktorí boli priamo prepojení s celou korupčnou schémou v polícii a aj v justícii.

Samovražda je jasná, vina veľmi pravdepodobná

Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského obvinila NAKA 2. decembra 2020 v rámci akcie Judáš spolu ďalšími 8 osobami zo závažných trestných činov. Na základe výpovedí ďalších obvinených Norberta Paksiho a Františka Böhma mal zobrať úplatky až do výšky čiastky pol milióna eur behom posledných dvoch rokoch. Vyšetrovateľom  k tejto akcii rozviazalo ruky odstúpenie špeciálneho prokurátora Kováčika, ktorý bol roky obviňovaný zo zametania korupčných káuz. Podobne ako ďalší obvinení bol aj Milan Lučanský 6. decembra vzatý do väzby.

Len o tri dni neskôr po vzatí do väzby mal bývalý policajný prezident zdravotný incident. Lučanský mal po ňom poškodené oko a vyšetrovateľom aj psychológovi tvrdil, že sa zranil sám. Lekári, CT vyšetrenie a aj kamerové záznamy zároveň vyvrátili cudzie zavinenie. A pretože od Lučanského neevidovali žiadne sťažnosti voči zaobchádzaniu, bol prevezený späť do väzby v Prešove.

Druhý incident prišiel 29. decembra. Justičná stráž našla Lučanského pri pravidelnej polhodinovej kontrole počas večere obeseného na teplákovej súprave. Po oživovaní a následnom prevezení do nemocnice sa už bývalého policajného prezidenta nepodarilo bohužiaľ zachrániť. Preto nevinný človek pred súdnym procesom  normálne samovraždu nepácha, dá sa predpokladať, že vyhodnotil dôkazy voči sebe, ako veľmi silné. Samovraždou sa tak nielen vyhol prípadnému trestu, ale môže pomôcť ďalším osobám, ktorí sa na korupcii podieľali. A to nielen už obvineným osobám, ale aj osobám, ktorých ešte mohlo Lučanského svedectvo usvedčiť. A pretože nebude odsúdený, tak mu a jeho rodine nemôže súd siahnuť na majetok.

Ihneď po samovražde sa objavili hlasy, že by mala byť vyvodená zodpovednosť nielen u justičnej stráže, ale aj u jej nadriadených až po ministerku spravodlivosti. Šéf justičnej stráže Milan Ivan uviedol, že predbežné závery aj kamerové záznamy potvrdzujú, že tam nebolo cudzie zavinenie a príslušníci nezanedbali svoju pracovnú povinnosť. Napriek tomu sa vzdal funkcie. Mohli ale dozorcovia urobiť viac a predísť Lučanského samovražde?

Pretože psychológ pri konzultácii s Milanom Lučanským po prvom pokuse nepotvrdil samovražedné úmysly, tak justičná stráž mohla obvineného vo väzbe kontrolovať len v rámci možnosti, ktoré im umožňuje zákon. Samovraždy väzňov sú navyše podľa štatistík najčastejšou príčinou ich úmrtí. Len minulý rok ich bolo na Slovensku viac než 40 a 4 z nich úspešné. Lučanského hnala aj snaha vyhnúť sa uznaniu viny v súdnom procese, čím by vystavil verejnej hanbe aj vlastnú rodinu. A predísť takému úmyslu je potom vždy veľmi ťažké.

Ako ukazuje história, ak sa niekto rozhodne ujsť trestu samovraždou, tak je veľmi komplikované mu v tom zabrániť. Pred rokmi požil bosniansky generál Slobodan Praljak jed priamo v súdnej sieni v Haagu potom, čo mu bol potvrdený 20-ročný trest za vojnové zločiny. Asi najznámejšou v posledných rokoch je samovražda Jerryho Epsteina, ktorý bol odsúdený za sexuálne zneužívanie.  So samovraždou Lučanského ho spojuje to, že ju rovnako zneužili konšpirátori pre šírenie rôznych hoaxov.

Konšpirácie šírili hlavne politici SMERu

V prípade samovraždy Lučanského sa šírenia konšpirácii a demagógie okamžite chytili politici SMERu. Strany, ku ktorej mal Lučansky blízko a ľudia, ktorých by prípadná Lučanského výpoveď a svedectvo mohli dostať do rovnakých problémov, v akých sa sa ocitol aj on. Najhlasitejším bol určite hlavný demagóg strany Ľuboš Blaha, ktorý okamžite obvinil vládu z politickej vraždy a fašizmu.

Predseda stany Robert Fico krátko potom obvinil z viny nielen premiéra Matoviča, ministerku Kolíkovú, ale z pomsti aj poslanca Šeligu. Ten vďaka nemu pred mesiacom upozornil na nevysvetlené nadštandardné majetkové pomery prokurátorky Kataríny Kučerkovej. Samozrejme poslanec Fico nezabudol pridať aj zmienku o Sorošovi, ktorý je pre väčšinu konšpirátorov dôvodom všetkého diania vo svete.

Smrť Lučanského ale prinútila vyjsť na verejnosť aj jeho bývalého priameho nadriadeného exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Práve pod jeho vedením sa diala väčšina korupčných káuz, ktorých aktéri v posledných rokoch skončili vo väzení. Pri svojom prejave sa síce vyhol hlúpym konšpiráciám ako je vyššie spomínaní stranícki kolegovia, ale povedal, že Lučanský bol vo väzbe nezákonne a vo viacerých veciach zavádzal.

Sám je pritom momentálne obhajcom jedného z obvinených, bývalého sudcu Davida Lindtnera. Práve politici okolo SMERu sú tí, ktorí mohla prípadná výpoveď Lučanského v kauze ohroziť. Z korupcie je obvinený už aj bývalý minister SMERu Peter Žiga, ktorého usvedčuje obvinená sudkyňa Jankovská. 

A práve to aj pravdepodobne dôvodom šírenia konšpirácii o smrti Lučanského z ich strany a volaní po predčasných voľbách. Tak ako v strane SMER a aj v Hlase je ešte dosť ľudí, ktorí sa boja usvedčenia z korupcie zo strany už zadržaných osôb. Policajti, prokurátori a sudcovia, ktorí sú momentálne vo väzbe, brali alebo ponúkali úplatky práve za vlády SMERu pod ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

K čomu môžu viesť klamstva v spojení s konšpirácie nedávno predviedol končiaci americký prezident Donald Trump. Svojim nepodloženými tvrdeniami o zmanipulovaných voľbách vyburcoval svojich najradikálnejších voličov k útoku na kongres. tok si vyžiadal 5 obetí a desiatky útočník je už vo väzbe. Sám Trump teraz čelí žalobe za iniciovanie vzbury. Konšpirácie o samovražde Lučanského si samozrejme neodpustili ani dezinformačné weby ako sú Hlavné Správy, ktoré začali svoju činnosť na Slovensku v roku 2014 po anexii Krymu.

 

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2922x
Priemerná čítanosť článkov: 2922x

Autor blogu

Kategórie

Archív